Bij SEO teksten schrijven draait het anno 2016 niet enkel meer om het gebruik van de juiste zoekwoorden. De focus moet vooral liggen op het creëren van content die zo aantrekkelijk en overtuigend is dat mensen er vanzelf naar gaan linken, het delen of erover praten. Op deze manier genereer je vertrouwen en gezag en zullen de pagina’s ranken op de keywords die je in eerste instantie voor ogen had. Lees verder om erachter te komen hoe je goede SEO teksten kunt schrijven die ook nog eens prettig weglezen.
1. Keywords als fundamentele basis
Begin met het uitkiezen van de zoekwoorden die je wilt gebruiken. Zoekwoorden -vaak ook met de Engelse term ‘keywords’ aangeduid- zijn de woorden die je in zoekmachines als Google intypt. Op basis van deze woorden bepaalt de zoekmachine wie een plekje in de top 10 verdient. Bij SEO teksten schrijven verwerk je deze zoekwoorden strategisch in de websitetekst, zodat de zoekmachines signalen krijgen dat jouw tekst over de woorden (en het onderwerp) gaat waar een potentiële bezoeker mee zoekt. Het is dus aan te raden om goed na te denken over de keywords die je doelgroep gebruikt. Op deze manier sluiten vraag en aanbod mooi op elkaar aan. Als je niet precies weet welke zoekwoorden je moet inzetten, dan kun daar deze handige keyword research guide en eventueel ook de keywordpiramide gebruiken.
2. Leesbaarheid boven vindbaarheid
Hoewel het belangrijk is om zoekwoorden te gebruiken in je websiteteksten is het niet de bedoeling om zoveel en zo vaak mogelijk bepaalde woorden te laten terugkomen. Voorkom keyword stuffing. Maak gebruik van zoekwoorden maar zorg dat deze altijd op een natuurlijke manier in de inhoud worden verwerkt.
3. Vraag beantwoorden
Door vooraf de zoekwoorden te bepalen, kun je rekening houden met de zoekintentie van een bezoeker. Op deze manier heb je al enig idee welke vraag je dient te beantwoorden. Dit is een voordeel dat je kunt gebruiken bij het schrijven van een goede SEO teksten. Zo voorkom je dat je rankt voor een keyword, maar lezers afhaken omdat de tekst hun vraag niet beantwoordt.
4. Sterke tekst
Oké, de vindbaarheid heb je nu getackeld. Met deze kennis in het achterhoofd is het tijd om een ijzersterke tekst te schrijven. Denk even niet aan SEO, vindbaarheid in Google of zoekwoorden. Nu is het moment om je te focussen op de boodschap, doelgroep en de actie die je lezers moeten ondernemen. Schrijf een sterke tekst, het liefst van minimaal 350 woorden. Korter kan ook, maar zoekmachines hebben een voorkeur voor langere teksten en je kunt er vaker zoekwoorden en synoniemen in verwerken.
5. Copywriting technieken
Mensen kiezen op basis van emotie en daar kun je gebruik van maken. Waarom zouden ze voor jou gaan en niet de concurrent? En wat is voor de bezoeker de belangrijkste taak op de pagina? Benadruk deze punten in tekst en vormgeving door copywriting-technieken in te zetten. Schrijf in voorbeelden, geef indien mogelijk garanties, omschrijf nadrukkelijk de oplossing die je aanbiedt en benadruk jouw USP (unique selling point).
6. Keywords en Headers (H1,H2,H3)
Nu is het tijd om de zoekwoorden op natuurlijke wijze in de tekst te verwerken. Maak zoekmachines zo snel mogelijk duidelijk waar de pagina over gaat. Verwerk de belangrijkste keywords daarom, indien mogelijk, in de eerste alinea van de pagina. Verder is het van belang om keywords in de tussenkoppen te verwerken. Deze koppen, de h1, h2, h3 enzovoort, zijn nog belangrijker dan de inhoud van de tekst.
Sterke SEO teksten schrijven én vertalen
Tot slot: vergeet niet dat een SEO-tekst zich niet letterlijk laat vertalen. Mocht je besluiten om je website te laten vertalen, zorg er dan voor dat ook deze vertalingen SEO-geoptimaliseerd zijn. Hopelijk hebben we je zo voldoende tips gegeven voor het schrijven van een ijzersterke SEO-tekst die voorzien is van de juiste zoekwoorden, maar bezoekers (en potentiële klanten) tevens weet te boeien en kan activeren. Succes!