Vertaalbureau kiezen: met deze checklist maakt u de beste keuze

Steeds meer bedrijven gaan ondernemen op internationaal niveau. Dit betekent dat ze te maken krijgen met andere culturen en talen, waardoor ze het potentieel zien dat vertaalbureaus bieden. Niet zo vreemd dus dat er steeds meer aanbieders van vertaaldiensten bijkomen die op deze behoefte willen inspelen. Maar hierdoor is het soms wel lastig om door de bomen het bos nog te zien. Een vertaalbureau kiezen is dan ook een behoorlijke uitdaging.

Er zijn vele factoren die u in acht moet nemen bij het kiezen van het juiste vertaalbureau. De prijs echter mag nooit de hoofdreden zijn om wel of niet voor een vertaalbureau te kiezen. Er zijn genoeg aanbieders die (zeer) lage tarieven hanteren, maar vaak gaat dit ten koste van de kwaliteit. Welke factoren u sowieso mee moet laten wegen in uw keuze voor een vertaalbureau? Wij hebben een checklist met de 6 belangrijkste factoren voor u gemaakt.

Wat voor vertaalbureau is het?

Kom er achter met wat voor vertaalbureau u te maken heeft. Wat voor werkwijze hanteren ze? En welke middelen heeft het vertaalbureau tot haar beschikking? Is het een ‘traditioneel’ bureau dat volledig afhankelijk is van de handmatige input van vertalers, of werken ze met computersoftware die het proces optimaliseert? Computer Aided Translations (CAT), met opties als een vertaalgeheugen, (vak)woordenlijsten en een terminologie management systeem, kunnen bijdragen aan de optimalisatie van het proces en fouten of onregelmatigheden opsporen.

Van alle markten thuis

Een ‘one-size-fits-all-benadering’ ondermijnt uw beoogde communicatiedoelen. Niet alle vertalers zijn in staat om juridische documenten of medische informatie te verwerken, maar van een professioneel vertaalbureau mag u verwachten dat ze ervaring hebben met vertalingen in verschillende industrieën. Alleen ervaren vertalers met diepgaande kennis over het onderwerp zijn in staat om nuances in vertalingen aan te brengen die weerklank zullen vinden bij ingewijden uit de industrie.

Essentie van de boodschap

In een reclametekst moet de nadruk op de voordelen van het product liggen. U wilt namelijk dat de lezer in actie komt en dit bereikt u door middel van een duidelijke call to action: een heel ander type tekst dan –bijvoorbeeld- een operationele handleiding waarin technische specificaties vermeld zijn. Let er daarom bij het kiezen van een vertaalbureau op dat de essentie van de boodschap niet in de vertaling verloren gaat.

Kwaliteit

Ieder vertaalbureau heeft weer een andere definitie van kwaliteit. Zorg er daarom voor dat u een sample van eerder werk mag inzien of dat het vertaalbureau de optie biedt voor een gratis proefvertaling. Wat voor kwaliteitsmaatregelen passen ze toe? Werken ze met gekwalificeerde native speakers? Zijn dit vertalers met een relevante opleiding op minimaal een HBO-niveau? En zetten ze redactoren of tweede lezers in die het vertaalwerk controleren?

Deadlines en spoedvertalingen

Vraag het vertaalbureau naar de doorlooptijd van een vertaalopdracht. Kijk daarnaast ook naar het vermogen en de bereidheid van het vertaalbureau om buiten kantoortijden te werken. Een professioneel vertaalbureau werkt meestal met vertalers die zich in andere tijdzones bevinden en zijn daardoor flexibeler. Hoe lang doen ze over een vertaling en nemen ze ook spoedvertalingen aan? Zo ja, hoe snel kunnen ze leveren binnen de door uw gestelde deadlines? Dit zijn vragen die u zichzelf moet stellen bij het kiezen van een vertaalbureau.

Vertrouwelijkheid en geheimhouding

Het is van belang dat u, voordat u voor een vertaalbureau kiest, weet hoe het vertaalbureau met uw informatie omgaat. Waar en hoe worden de documenten opgeslagen? En als het vertaalbureau uw documenten doorstuurt naar vertalers, zijn er dan afspraken gemaakt over vertrouwelijkheid en veiligheid van die documenten? Check ook of het vertaalbureau met geheimhoudingsverklaringen werkt, het liefst een aparte verklaring per project.

Hopelijk hebben we het u met deze checklist makkelijker gemaakt om een vertaalbureau te kiezen. Veel succes!

Vraag vrijblijvend een offerte aan!

Het aanvragen van een vrijblijvende offerte doet u eenvoudig en snel via het online formulier op deze website! Vul het formulier in en u ontvangt zo snel mogelijk een reactie.